Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping
6 port
Tomatsås
2 st gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk torkad oregano
1.5 kg tomater, skållade och skalade, grovt hackade
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk vinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad
Aubergine”plattor”
3 st aubergines, stora, skivade
1 tsk salt
Olivolja
300 g parmesanost, riven
Topping
0.5 st limpa grekiskt lantbröd eller annat vitt bröd (inte purfärskt) rivet till smulor
300 g buffelmozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 300 grader (grill). Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
Tomatsås
Skär ett kryss på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten till skinnet börjar lossna. Lägg då över dem i en skål med kallt vatten. Låt dem ligga i ett par minuter tills de har svalnat. Ta upp dem och dra av skalet. Hacka tomaterna grovt. Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 10 minuter till löken är mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.
Topping
Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke. Ringla över olivolja och blanda runt. Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.
Bild: recept.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar