måndag 7 december 2009

Julmat

Veckorna innan jul tänker nog många hur de ska klara julhelgerna utan att gå upp i vikt. Vad kan man äta och vad ska man undvika?

Här ser du exepmel på mat som du kan äta samt mat som du bör undvika från julbordet.

Mat du bör undvika!

Julost
Den röda julosten har en fetthalt på 40% och är en riktig fettbomb.

Prinskorv
Prinskorv innehåller djurfett som är av den värsta sorten för våra blodfetter. Det är även Kolestorolbildande.

Janssons frestelse
En äkta Janssons frestelse innehåller massor med grädde och smör (mättat fett). Ett högt intag av mättat fett bidrar till en utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar.

Ris á la malta
Ris á la malta innehåller massor med grädde som inte är bra om du vill hålla vikten.

Gravlaxsås
Gravlaxsåsen är baserad på olja som innehåller 100% fett.

Paté
Ju finare en paté är desto mer fett innehåller den, inte bra för blodfetterna.

Mat som du med gott samvete kan äta!

Julskinka
Julskinkan är mager och innehåller mycket protein. Äter du julskinka får du i dig mineraler och spårämnen som bland annat behövs för ämnesomsättningen.

Lutfisk
Lutfisk är mager och innehåller mycket proteiner. Äter du lutfisk får du i dig värdefulla mineraler och spårämnen som selen, D-vitamin och jod.

Gravad och rökt lax
Rökt och gravad lax innehåller de viktiga omega-3-fettsyrorona som är bra för kroppen och balansen i blodfetterna.

Brysselkål
Brysselkål innehåller mycket järn som förebygger trötthet och blekhet. Grönsaken innehåller också antioxidanter som är sjukdomshämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar