lördag 18 december 2010

Tryffeltårta med choklad och saffran

Här kommer receptet Ttyffeltårtan som bästa Mia bjöd på igår på vårt julkaffeknytis.

1 tårta 14-16 bitar

100 g smör
200 g mörk choklad 70%
2 dl strösocker
4 ägg

Saffranstryffel
0,25 g saffran, ½ kuvert
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Garnering
75 g mörk choklad 70%
40 g valnötter

Tillagning
En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.
6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.
7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar